Onsdagens matlåda


Prao dag två visade sig bli lika bra som Prao dag ett, och jag ser nu fram emot Prao dag tre. Dessa små ska få göra mig sällskap vid lunchen. Jag lekte med mig pastamaskin igår kväll, och hittade som av en händelse en ensam rödbeta i kylskåpet. "Den måste ju någon vänlig själ förbarma sig över," tänkte jag och tittade på den stackars roten, och hips vips var det puré och rosa pasta av den. Jag hade inte försökt mig på att göra egen pasta sedan jag blev vegan, och var lite osäker på om man skulle få till en lika smidig deg utan ägg. Resultatet blev över förväntan! Lätt att arbeta med, god och smakrik att äta. Det där med ägg, det är nog bara något påhitt. Jag har minsann hört att den traditionellt gjorda italienska pastan bestod enbart av mjöl och vatten. Så det så!

Pasta utan ägg (1 stor/ 2 normala portioner)

100 g durumvetemjöl eller, om du inte har det, vetemjöl special
(1  rödbeta, skalad och puréad)
vatten
salt

Gör en vulkan av mjöl direkt på bordet och häll (rödbetspurén och) vatten i kratern. Börja med lite vatten och ta mer om degen är för torr. Gör den inte för klistrig! Degen ska vara hård, och inte fastna mot händerna eller bordet när du arbetar den.
När du åstadkommit önskad konsistens knådar du degen ganska ordentligt i kanske 10 minuter, tills du känner att gluten utvecklats i degen. Då är degen nästan glansig på ytan, tål att dras i utan att gå av och har fått något av en studsig karaktär. Klä in din pastaboll i plastfolie och låt den vila i kylskåp en halvtimme, eller närhelst du känner för lite färsk pasta.
Utkavling! Det roligaste, tycker jag, åtminstone sedan jag fyndade min pastamaskin på loppis för 35 riksdaler. Men har man ingen pastamaskin är ju inte det pastavärldens undergång. Inte sjuttsingen hade de italienska farmödrarna några pastamaskiner i sina kök inte. Nä, starka armar och en ordentlig kavel var de redskap man hade att tillgå. Kavla då ut så tunt det bara går, tills man kan se bordet genom degen. Mjöla degen om den vill fastna mot bordet, för det är inte roligt när man har kavlat och kavlat, och sedan måste börja om bara för att degen fastnat och inte vill flyttas på.
Används pastamaskin plattar man först ut degen med händerna så att den går att köra igenom på största inställningen. Mjöla pastaarket om det vill fastna i maskinen. Minska ner en inställning och kör igenom igen. Antingen gör man bara så, att man arbetar sig nedåt steg för steg tills man har den tjocklek på pastan man vill ha. MEN, vill man ha bästa möjliga resultat vinner man på att för varje gång man kört igenom degen på en inställning viker den dubbel, hoppar tillbaka ett hack och kavlar ut den igen. Du ska se att du får en betydligt slätare yta och smidigare deg.
Vänta inte så länge mellan utkavling och formning, då pasta torkar snabbare än man kan tro. Skulle det ändå dröja kan man lägga den under en fuktig kökshandduk. På så vis kan man förlänga tiden där emellan.
Antingen använder du - om du har vill säga - pastamaskinens valsar för att skära till tagliatelle. Vill du ha ett mer rustikt resultat rullar du ihop ett degark till en rulle och skär den på bredden i den tjocklek du vill att pastan ska ha. Rulla ut banden, och vips har du finfin färsk pasta redo att kokas! Naturligtvis kan man göra alla möjliga sorters pasta. Farfalle, ravioli, fettucine, tortellini. Välj och vraka! Det roliga tar aldrig slut.
Koka pastan al dente. Någon exakt tid är svår att säga, eftersom det beror på både form, tjocklek och färskhet. Håll dig i närheten, provsmaka och känn efter. Överkokt pasta är ingen hit.

Nördig tofu (från PPK)
Eller Jerk tofu, om man nu ska vara petnoga. Jerk är en särskild sorts Jamaicans kryddblandning som används i marinaden nedan.

450 g fasttofu

Vira in tofun i en kökshandduk och lägg den i press under något  tungt (t. ex en tjock bok eller en stekpanna) i en halvtimme. Vänd på tofun och pressa en halvtimme till.

1/2 stor silverlök, grovhackad
4 vitlöksklyftor
juice från två limefrukter
skalet från en lime
2 msk sojasås
2 msk olivolja
3 msk lönnsirap
1 msk torkad timjan
2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk muskot
1/2 tsk kanel
1 jalapeno, urkärnad och hackad

Blanda alla ingredienser i en skål och mixa till en puré. (Tips! Smaka inte på marinaden, och slicka för guds skull inte på fingrarna som hanterat jalapenon. Då kommer du att ha brinnande läppar och eldhet mun i ett bra tag framöver) Skär tofun i avlånga trianglar och låt marinera i minst en timme. Vänd dem någon gång under tiden. Stek i olivolja på medelvärme ca 8 minuter på varje sida.

Russinkräm

Löjligt enkelt och gott tillbehör, som passar särskilt bra till tofun för att balansera smakerna.

Önskad mängd russin
Ev. en skvätt mjölk
Salt

Lägg russinen i kokhett vatten och låt dem bli mjuka. Mixa tillsammans med en skvätt mjölk till en kräm och smaka av med salt. Färgen kanske inte är den mest aptitretande man sett, men gillar man russin är det strålande gott. Gör man däremot inte det, kan man naturligtvis byta ut russinen mot någon annan sorts torkad frukt. Det funkar med de flesta, skulle jag tro.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0