Sushi, och torsdagens matlåda

Så var prao-veckan gjord, och jag saknar redan mitt jobb ! Tänk vad mycket roligare praktiskt arbete kan vara jämfört med skolans tragglande. Det är så att jag nästan blir avundsjuk på alla vuxna som får jobba jämt.
Den sista matlådan fick i brist på tid och ingredienser bli couscous-sushi, och den blev faktiskt riktigt bra. Aningens svårdoppad i sojan dock, eftersom couscous faller sönder lättare än vanligt sushiris. Hur som helst. Recept.


Sushi (2 maki-rullar och några stycken nigiri)

250 g ris, sushistyle eller grötris
400 ml vatten
2,5 msk risvinäger, eller annan vinäger om man inte har det
<1 msk salt
<1,5 msk socker

Börja med att skölja riset. Flera gånger. Lägg det i en kastrull och spruta på vatten från kranen i en kraftig stråle, så att riset "wooshar", dansar och roterar i kastrullen. Rör runt med händerna för att skrubba bort stärkelse ur riset och häll av vattnet. I början kommer det att vara grumligt och skummigt, men efter många tvättar blir vattnet transperent. Det är det vi är ute efter.
Låt riset ligga i nytt vatten och svälla 20 minuter. Häll bort vattnet och mät upp 400 ml nytt. Koka upp, sänk till ettan och lägg mynt under kastrullen. låt puttra under lock 10-20 minuter tills allt vatten absorberats. Ställ av plattan och låt stå 10 minuter till.
Medan det står och mojsar kan du förbereda vinägern. Blanda vinäger, salt och socker i en liten kastrull och värm på svag värme tills salt och socker löst sig. Det som eventuellt inte gör det hälls bort.
Lägg riset på en bricka och sprid ut det i ett jämnt lager över ytan. Häll över vinägern och vänd ner den i riset, varsamt så att det inte blir grötigt. Svalna. Allra helst fortsätter du att vända riset med en träslev samtidigt som du fläktar det med en solfjäder/ en tidning. Då får du riset ultimat fluffigt och glansigt.

grillad röd paprika*
gurka
morot
avokado
caviart, tångkaviar (OBS! Den röda innehåller karmin)
rucola
groddar
marinerad tofu
noriark
wasabi

Skär alla grönsaker i ca 0.5 centimeter tjocka stavar.
Bred ut sushiris i ett jämnt lager (ca 1 cm) på noriarkets matta sida. Spara några centimeter av noriarket otäckta, då kanterna behövs för att tillsluta makin. Pressa ner riset till ungefär halva volymen.  I en sträng mitt på riset lägger du nu på den fyllning du vill ha. Kanske vill du ha extra allt, kanske bara gurka. Gott blir det hur som. Sedan rullar du efter bästa förmåga ihop makin, och tillsluter den med de sparade arkändarna som fuktats med vatten. Det fungerar nästan som klister. Skär upp och servera medan norin fortfarande är krispig.

Coucous-sushi

Följ receptet ovan, men byt ut riset mot 300 g couscous. Minska mängden vatten till 300 ml.

*Dela paprikan på hälften och avlägsna fröhuset. lägg halvorna med snittytan nedåt i en ugnsform och grilla i 225 graders ugn. Skalet ska nästan bli helsvart, så låt dem vara inne 20-30 minuter. Låt svalna och dra sedan bort skalet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0