Varför vegan?

Jag behöver knappt svara. Hela köttindustrin är rentutsagt äcklande, motbjudande och fullständigt, fullständigt förjävlig.

Vegansk matpyramid


Se vilken färgglad matpyramid jag hittade! Jag har sett olika sorter av den veganska varianten. Somliga har sädesprodukterna som bas, andra - som den här - har frukt och grönsaker. Vad som stämmer och är bäst vet jag inte, men den här passar mig bäst i allafall. Notera att solen i bilden inte bara är där estetiskt sett, utan också representerar intaget av D-vitamin, som vi finurligt nog kan omvandla solljuset till. 15-30 minuter per dag ska visst räcka för att få en effektiv bildning av vitaminen.

BagarpojkarNu har jag bakat Bagarpojkar ur Gateaus brödbok. Från början mest för att det gick snabbt att göra och att jag glömt mata surdegen igår kväll. Men sedan vart det också riktigt goda bröd av alltsammans.
Jag hade bara 1/4 msk anis kvar i påsen, så bröden blev lite mindre kryddiga än det kanske var tänkt. För mig - och ingen annan i familjen heller för den delen - gjorde det dock ingenting. Jag hade i 25 g surdeg trots att min var trött och kall, då jag resonerade att det bara tillsattes för syran och smakens skull. Och syrlig, det var den iallafall, efter några dagar i kylskåpet där ättikssyrebakterierna trivs som bäst.


 Bagarpojkar (ur Gateaus brödbok)

500 g fingervarmt vatten
50 g jäst
150 g vetemjöl (special)
275 g rågmjöl
1 msk fänkålsfrö
1 msk anis
25 g surdeg (kan uteslutas)

1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Arbeta den klibbiga degen i fem minuter och låt den sedan vila 15 min. Arbeta ytterligare 5 min och vila 15 min.
2. Stjälp upp degen på ett kraftigt mjölat bakbord och forma den fortfarande klibbiga degen till en 10 cm bred längd. Skär i bitar om 5 cm och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs varmt och dragfritt ca 30 min.
3. Langa in i 250 grader varm ugn (tillsammmans med ett par isbitar) som genast sänkes till 225 grader. (Släpp ut ångan efter några minuter.) Grädda 15 min eller tills de fått fin, mörk färg.
4. Låt svalna på galler.

Nu kokar palten på spisen, utanför fönstret ligger snön vit och kaminen välkomnar frusna fingrar i sin varma famn.
Precis som det ska vara.

Ekolådan

Nu tänkte jag bara tipsa om en grej som jag tycker är förjäkligt fiffigt. http://ekoladan.se. Det är ett smart alternativ för den som inte har tid att flänga runt i butikerna på jakt efter bra, ekologiska, närproducerade varor. Istället beställer man över internet och får råvarorna hemlevererade, ända fram till dörren! Sedan kan man välja om man vill ha det i intervaller om en eller två veckor. Eller bara en gång.
Förutom kvaritetsgrönsaker och frukt (utbudet av sorter varierar beroende på säsong) kan man köpa allehanda bra saker. Nybakt bröd från saltå kvarn är ett exempel. Oljor, mjöler, bönor och vinägrar några andra. Hittills levererar de till städerna Stockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala och på en del orter i Östergötland. Bor man inte i någon av de städerna finns alternativet att göra gruppleveranser, dvs att några hushåll går ihop med sina beställningar och kommer överens om en gemensam leveransadress.


No need to knead.


Efter att ha läst så mycket fantastiskt om The New York times knådfria bröd av Jim Lahey, var jag bara tvungen att testa. Sagt och gjort, på fredagens kväll slet jag mig utan större möda från den franska thrillern Agathe contre Agathe och snörde ihop en lös liten plutt till deg. Jag tittade kritiskt  på den och fascinerades över vad en liten degklump kan åstadkomma, både gällande bröd och media.
Sjutton timmar senare hade plutten expanderat kraftigt och gjorde inte längre sitt namn rättvisa. Jag började kalla den seg glutenbobba. Snabb ihopvikning, vilket gjordes med degskrapa då degen var ohanterligt lös. Ett tips nu är att inte täcka degen med plastfolie som det står i vissa recept, beroende på var man läser, eftersom det kletar fast. Jag lät degen ligga på bakbordet en kvart övertäckt med en kökshandduk innan jag skyfflade över degen på en kraftigt mjölad handduk, och täckte sedan med en annan. Nu lät jag den jäsa två timmar. Ungefär en halvtimme innan gräddning värmde jag upp ugnen till 225 grader med en gjutjärnsgryta inuti (min var 23 cm i diameter vilket fungerade utmärkt). Grytan behöver inte oljas in på något vis, brödet kommer att lossna lätt som en plätt på egen hand efter gräddning. Ploppa ner den färdigjästa degen när grytan blivit riktigt stekhet och lägg på locket. Grädda så 30 minuter innan du lyfter av locket och låter det bildas en härligt gyllenbrun skorpa på brödet. För mig tog det ganska precis en kvart, men det varierar från ugn till ugn. Använd ögonen och lås dig inte vid tider så brukar det gå vägen. Svalna brödet på galler.

Utan tvekan var det här brödet alla tiders. Skorpan var en fröjd att se och tugga på, liksom innandömet med alla hål. Nästa gång tror jag att jag ska prova använda surdeg istället för jäst och kanske ta ett grövre mjöl, bara för att experimentera. För det här ska bakas fler gånger, det är jag säker på.New York times no-knead bread

7 dl vetemjöl
1 1/4 tsk salt
3,5 dl vatten
1 tsk färsk jäst (0,25 tsk torr)För någon vecka sedan bakade jag Rågarnold här hemma, men det gick åt så snabbt att jag aldrig hann fota av det. Gott var det iallafall, men även den degen var knepigt lös, så jag rekommenderar att man bakar den i form.

RSS 2.0