Vasalimpan


Igår var det Vasaloppet, så då passade jag på att baka lite bröd också. Dagen innan hade jag friskat upp surdegen och satt en klump deg på jäsning, som sent på kvällen blandades ihop med surdeg och salt och fick jäsa över natten (10 h).


Morgon.
Samtidigt som Vasaloppsdeltagarna försöker knipa platser bland leden i startfållan stjälper jag upp min deg på bakbordet och delar den i tre. Rundriver och låter dem hoppa ned i handduksklädda formar. Vidare langar jag ner dem i källaren, där det är ca 13 grader varmt, och äter frukost. Blåbärssmoothie, som en hyllning till Vasaloppet. Sedan sätter jag mig tillrätta i soffan och låter mig översköljas av nostalgibilder på Tv'n, tonsatta med den gamla hederliga melodin.
Det bär iväg. Efter en kvart börjar jag undra hur man ska iddas sitta och titta på skidåkare i 4 timmar, men tröstar mig med att det trots allt bara är ett Vasalopp per år. Härdar.

Tar fram limporna ur källaren och fortsätter jäsningen i rumstemperatur. Far på succéloppis i staden. Hittar ingenting. Kommer hem, ser återstoden av herrarnas fem-mil och förvärmer ugnen. Gräddar bröd. Särdeles tråkig bull-TV den här gången, så jag ser sammanfattningen av Vasaloppet istället.
Resultatet blev ett fult, ett överjäst och ett hyfsat bröd. Mitt eget fel. Smaken var dock genomgående fyrverkeriartad i munnen, och konsistensen hade ett riktigt fint ballongfjong. Inkråmet var ur utseendesynpunkt inget att hurra för, men ack, så saftigt.


Vasalimpan (variation av Martins Turelimpa)

12.00
100 g surdeg
100 g rågmjöl
200 g vatten

17.00
300 g rågmjöl
600 g vetemjöl
500 g vatten

19.30
300 g surdeg
Degen från 17.00
20 g sirap
30 g havssalt
Blanda ihop tills någorlunda slät. Min hade fortfarande en del klumpar i sig, men det gör föga eller inget. 

06.15
Forma bröd, och jäs igen, den här gången kallt. I källare, om man har det, eller kylskåp.

12.00
Jäs i rumstemperatur.

ca 15.00
(jag tror att mina blev något överjästa, då de aldrig riktigt fick någon sprutt inne i ugnen, därför kortar jag nog ner den här tiden nästa gång) Grädda bröden på varm plåt i förvärmd ugn. Börja med 275 grader, och sänk sedan till 225. Ånga är bra att ha de första tio minuterna. Totalt gräddade jag mina bröd 20-25 min, men det kan variera. Pröva dig fram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0