Tisdagens matlåda

Dagen har precis börjat och jag inleder den med en auberginegratäng från igår kväll. Den ska få tjänstgöra som matlåda idag, om inte lunchsoppan på praon är vegansk. Då äter jag den istället. Soppa med färskbakat surdegsbröd, bönsallad och espresso. P-p-p-perfekt.

Jamie Olivers aubergine parmigiana


3 portioner
1,5 (två små) auberginer
0.5 kg färska tomater, eller 1 x400 g burk konserverade hela
0.5 tsk oregano
1 liten vitlöksklyfta
1 liten gul lök
havssalt
svartpeppar
vinäger
1 liten näve basilika (en halv kruka)
1 näve torra brödsmulor
2 nävar parmezano (vegansk parmesanost i pulverform)
lite färsk oregano
olja

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginerna i centimeter-tjocka skivor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och salta dem lätt. Låt stå 10-20 minuter och torka av vattnet som trängt upp ur fruktköttet. Pensla med lite olivolja och hiva in dem högt upp i ugnen som slagits över till grilleffekt. Grilla 10 minuter, vänd, och grilla 8-10 min till. De bör ha blivit fint gyllene på ytan, segt knapriga i kanten och härligt krämiga inuti.
2. Används hela tomater pickas var och en några gånger i skalet. Släpp ner i en kastrull kokande vatten ca 40 sekunder, förflytta dem sedan till en bunke kallt vatten (förslagsvis med en spaghettislev) och låt dem ligga där ungefär en halv minut. Dra bort skalet. Kläm försikigt ur kärnorna och hacka fruktköttet grovt. Används konserverade kan du skippa hela steg 2.
3. Fräs lök, vitlök och oregano i en kastrull ca 10 minuter, tills den gula löken blivit svagt genomskinlig, karamelliserad och söt, och vitlöken fått aningens färg i kanterna. Tillsätt tomaterna, rör runt ordentligt och låt sjuda under lock 15 min.
4. Smaka av såsen med salt, peppar och vinäger. Rör ner basilikan.
5. Bred ut ett lager tomatsås i botten på en ugnsfast form (min var ca 15 cm i diameter). Strö över lite parmezano och lägg på ett lager aubergine. Upprepa varvningen tills ingredienserna tar slut. Avsluta med ett lager tomatsås, ordentligt med parmezano och till sist brödsmulorna som kastats runt med lite olivolja och oregano.
6. Grädda i 190 graders ugn 20-30 minuter. Det ska bubbla livligt och brödsmulorna ska få sig lite färg, sedan är det klart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0