Måndagens matlåda

Kryddiga italienska korvar med rotmos
Prao, dag numero ett. Summering:

Död från naveln och nedåt.
Somna-stående-tendenser.
Skavsår på hälen.
Brännsår på finger x2.
Ont i magen.
Ont i halsen.

En riktigt bra dag alltså!

I matlådeformat

Spicy Pintokorvar (ursprungligen från PostPunk Kitchen)

 

4 stora korvar

1,2 dl pintobönor (jag anväde kidneybönor), sköljda och avrunna

2,4 dl kall grönsaksbuljong. Använd inte varm, som en viss person gjorde (Underförstått = jag). Det aktiverar glutenet och degen blir ett rent helsicke att arbeta med)

1 msk olivolja

2 msk sojasås

2 vitlöksklyftor, riven

3 dl glutenmjöl

0.6 dl bjäst

1 1/2 tsk fänkålsfrö, krossade

1 tsk röda chiliflagor

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano

Flera nypor mald svartpeppar

 

Gör i ordning din ångkokare och fyra blad aluminiumfolie, stora nog att viras runt dina blivande korvar. Mosa bönorna i en bunke tills inga hela bönor finns kvar. Häll i resten av ingredienserna i den ordning de står i och blanda ihop till en deg. En gaffel funkar bra att blanda med. Dela degen i 4 lika delar, lägg ut var och en på foliebitarna och forma ca 13 cm långa stockar. Vira in i aluminiumet, ungefär som en smällkaramell, och vrid igen ändarna. Oroa dig inte så mycket över formen; de kommer att fixa sig själva under ångkokningen. Placera i din ångkokare och låt dem ligga där och gosa ca 40 minuter. Det är allt! Ät direkt, eller kyl tills vidare.

(Note: Nästa gång ska jag nog minska på glutenmjölet, fänkålen och bjästen, men öka på sojasåsen och bönorna. Då tror jag att det kan bli ett riktigt dunder-recept!)

 

Rotmos

 

två portioner

0.5 kg kålrot

1 palsternacka

2 potatisar

en skvätt sojamjölk

salt

peppar

 

Skär rotfrukterna i bitar och koka upp vatten. Kålroten tar längst tid att koka, så lägg i den först. När den börjar bli sådär halvmjuk häller du i potatisen, och när den är halvt genomkokt tillsätts palsternackan. Har du tur är rötterna färdigkokta samtidigt, men det är ju inte hela världen om något blir lite överkokt. Det ska ju ändå bli mos av alltihop sedan. Stöt rotfrukterna med en potatisstöt, eller vispa med elvisp. Sojamjölk tillsätts till önskad konsistens, kryddor efter behag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0